Copyright 2024 - ASB Romania

Proiecte

Salvare in caz de cutremur

 

 

 Va rugam cititi si transmiteti mai departe - v-ar putea salva viata voua si celor dragi!!!

 

Extras din articolul lui Doug Copp despre "Triunghiul vietii", editat de Larry Linn.

 

Numele meu este Doug Copp. Sunt seful Salvarii si Managerul pentru Dezastre al Echipei Americane Internationale de Salvare (ARTI), cea mai experimentata echipa de salvare. Informatiile din acest articol vor salva vieti in caz de cutremur.

M-am tarat in interiorul a 875 de cladiri prabusite, am lucrat cu echipe de salvare din 60 de tari, am fondat echipe de salvare in mai  multe tari si sunt membru a mai multe echipe de salvare din diferite  tari. Am fost Expertul Natiunilor Unite in Micsorarea Dezastrelor (UNX051-UNIENET) timp de doi ani. Am lucrat la fiecare dezastru major  din lume din 1985, exceptand dezastrele simultane.

In 1996 am facut un film care a demonstrat metodologia mea de supravietuire ca fiind corecta. Guvernul Federal Turc, orasul  Istambul, "Universitatea din Istambul", Case Productions si ARTI, au cooperat pentru a filma acest test stiintific.

 

Am prabusit o scoala si o casa cu 20 de manechini inauntru. Zece manechini s-au "aplecat si  acoperit" si 10 manechini i-am folosit in metoda de supravietuire  "triunghiul vietii". Dupa ce cutremurul simulat a avut loc, am intrat printre daramaturi si am intrat in cladire pentru a filma si a documenta rezultatele. Filmul, in care am practicat tehnicile mele de  supravietuire sub conditii direct observabile si stiintifice, relevante pentru prabusirea de cladiri, au aratat ca ar fi fost 0%  supravietuitori pentru metodele cu "aplecat si ascuns". Ar fi fost mai probabil 100% supravietuire pentru oamenii care ar fi folosit metoda  mea, "triunghiul vietii". Acest film a fost vazut de milioane de  telespectatori la televiziunea din Turcia si restul Europei si a fost vazut in USA, Canada si America Latina, pe programul TV RealTV.

 

 Prima cladire in care am intrat, a fost o scoala in Mexico City, in timpul cutremurului din 1985. Toti copii erau sub bancile lor. Fiecare copil a fost zdrobit pana la grosimea oaselor lor. Ar fi putut  supravietui daca s-ar fi intins jos, langa bancile lor, pe culoarele  dintre banci. M-am intrebat de ce copiii nu erau pe culoarele dintre banci. Nu am stiut atunci ca acelor copiii l-i s-a spus sa se ascunda sub ceva stabilit dinainte, cand cladirile s-au prabusit, greutatea tavanelor care au cazut pe obiectele de mobilier, le-au zdrobit pe acestea din  urma, lasand un spatiu sau vid langa ele. Acest spatiu este ceea ce eu numesc "triunghiul vietii". Cu cat obiectul e mai mare, cu atat e mai  puternic si se va compacta mai putin. Cu cat obiectul se va compacta mai putin, cu atat va fi mai mare vidul (golul) si cu atat mai mare  probabilitatea ca persoana care foloseste acest gol pentru siguranta  nu va fi ranita.

 

Data viitoare cand priviti cladiri prabusite,  numarati "triunghiurile" pe care le vedeti formate. Sunt peste tot. Este cea mai comuna forma pe care o vei vedea intr-o cladire prabusita. Sunt peste tot. Am antrenat Departamentul de Pompieri din Trujillo (populatia de 750.000) cum sa supravietuiasca, sa aiba grija  de familiile lor si sa-i salveze pe altii in caz de cutremur.

 

Seful salvarii din Departamentul de Popieri din Trujillo este profesor la Universitatea Trujillo. M-a insotit peste tot. Si-a dat declaratia personala: "Numele meu este Roberto Rosales. Sunt seful salvarii din  Trujillo. Cand aveam 11 ani, am fost prins inauntrul unei cladiri prabusite. Aceasta situatie a aparut in timpul cutremurului din 1972, care a omorat 70.000 de oameni. Am supravietuit in "triunghiul vietii", care a existat langa motocicleta fratelui meu. Prietenii mei, care au nimerit sub pat si sub mese, au fost zdrobiti si omorati. (da mai multe detalii, nume, adrese, etc.). Sunt exemplul viu al  "tiunghiului vietii". Prietenii mei sunt exemplul "aplecat si  acoperit".

 

DOUGG COPP sfatuieste:

 

1)                       Oricine care pur si simplu "se apleaca si se acopera" cand cladirile se prabusesc, este zdrobit si ucis. De fiecare data, fara exceptie. Oamenii care se pun sub obiecte, ca birouri sau masini, sunt intotdeauna zdrobiti.

 

2)                       Cainii, pisicile si copii mici sunt uneori in mod natural ghemuiti in pozitia fetala. Si tu ar trebui sa faci la fel in caz de cutremur. Este un instinct de supravietuire natural. Poti supravietui intr-un mic gol. Du-te langa un obiect, langa o canapea,  langa un obiect mare si voluminos, care se va comprima intr-o oarecare masura, dar care va lasa un gol langa el.

 

 3)                       Cladirile din lemn sunt cele mai sigure cladiri in timpul unui cutremur. Motivul este simplu: lemnul este flexibil si se misca cu forta cutremurului. Daca acea cladire din lemn se  prabuseste, sunt create mari goluri de supravietuire. De asemenea, cladirile din lemn au mai putina greutate concentrata care se poate  prabusi. Cladirile din caramizi se vor sparge in caramizi individuale. Caramizile vor cauza multe rani, dar mai putine trupuri zdrobite decat lespezile din beton.

 

4)                       Daca esti in pat, pe timp de noapte si apare un cutremur, pur si simplu rostogoleste-te jos din pat. Un vid de siguranta va exista in jurul patului. Hotelurile pot obtine o rata mai mare de supravietuire in cutremure, daca pun un semn pe spatele usii  fiecarei camere, spunandu-le ocupantilor sa se intinda pe podea, langa baza patului, in timpul unui cutremur.

5)                       Daca apare un cutremur in timp ce te uiti la televizor si nu poti scapa usor iesind pe geam sau pe usa, atunci intinde-te jos si ghemuieste-te in pozitie fetala, langa canapea sau  un obiect mare.

 

6)                       Toti care se aseaza sub usa de la o intrare cand cladirea se darama sunt omorati. Daca stai sub o usa de la o intrare si tocul usii cade inainte sau inapoi, vei fi zdrobit de tavanul de deasupra. Daca tocul cade in parti, vei fi taiat in doua de intrarea  usii. In oricare din cazuri vei fi omorat.

 

7)                       Niciodata sa nu mergi la scari. Scarile au un moment de frecventa diferit (se leagana separat de partea principala a cladirii). Scarile si restul cladirii se lovesc reciproc in continuu, pana cand are loc prabusirea scarilor. Oamenii care se duc pe scari  inainte sa se prabuseasca, sunt ciopartiti de treptele scarii. Sunt mutilati oribil. Chiar daca imobilul nu se prabuseste, nu mergeti pe scari. Scarile sunt cea mai de asteptat parte a cladirii de a fi avariate. Chiar daca scarile nu sunt prabusite de cutremur, s-ar putea prabusi mai tarziu, cand ar putea fi aglomerate cu oameni. Ar trebui  intotdeauna sa fie verificate chiar daca restul cladirii nu este  avariat.

 

 8)                       Mergeti langa zidul exterior al cladirilor sau in afara lor daca este posibil - este mult mai bine sa fii langa exteriorul unei cladiri decat in interior. Cu cat esti mai in interior fata de perimetrul exterior al cladirii, cu atat este mai mare  probabilitatea ca drumul tau de scapare sa fie blocat.

 

 9)                       Oamenii din interiorul vehiculelor sunt zdrobiti cand soseaua de deasupra cade intr-un cutremur si le zdrobeste vehiculele; ceea ce s-a intamplat cu lespezile dintre puntile de  trecere ale Autostrazii Nimitz. Victimele cutremurului din San  Francisco au stat in interiorul vehiculelor. Au fost toti omorati. Ar  fi putut cu usurinta sa supravietuiasca iesind afara si intinzandu-se  langa vehiculele lor, spune autorul. Toate masinile zdrobite au avut  goluri de aproximativ 1,5 m langa ele, cu exceptia masinilor care au avut coloane cazute direct peste ele.

 

10)                   Am descoperit, in timp ce ma taram inauntrul unei institutii ziaristice si al altor institutii cu multa hartie, ca hartia nu se taseaza. Se gasesc goluri mari in jurul teancurilor de  hartie.

 “TRIUNGHIUL VIETII “ – Metoda lui Doug Copp de supravietuire in caz de cutremur:

Doug Copp - Seful Salvarii si Managerul pentru Dezastre al Echipei Americane Internationale de Salvare (ARTI).

Cu cat obiectul linga care te adapostesti are o dimensiune mai mare, cu atat se va compacta mai putin si deci golul de siguranta va fi mai mare, astfel incat va creste probabilitatea ca persoana care il ocupa sa nu fie ranita.

 cutremur1cutremur2

 

Metoda sfatuieste sa:

  1. Nu va panicati. A ramane calm si rational insemna a va oferi sanse maxime de supravietuire;
  2. Mergeti langa un obiect voluminos (o canapea, un pat, un dulap etc.) care va lasa un gol in imediata sa apropiere si sa va intindeti la baza lui (niciodata sub el);
  3. Daca seismul va prinde in pat, pe timp de noapte, rostogoliti-va pe jos din pat. Un gol de siguranta va exista in jurul patului.
  4. Evitati sa va adapostiti sub tocul usii deoarece acest spatiu ofera cea mai mica rata de supravietuire in cazul unui cutremur;
  5. Niciodata nu folositi scarile in timpul unui cutremur. Acestea se leagana separat de cladire si cele doua se vor lovi reciproc pana la prabusirea scarilor. De asemenea, chiar daca scarile nu sunt prabusite de cutremur, s-ar putea prabusi mai tarziu, deci nu le utilizati pana nu sunt verificate indeaproape.
  6. Daca reusiti sa iesiti din cladire va pozitionati pe cat posibil cat mai aproape de zidul exterior al acesteia;
  7. Daca sunteti surprins de cutremur intr-un autovehicul, nu ramaneti in masina, ci iesiti afara si intindeti-va langa vehicul. Masinile formeaza, in general, goluri de aproximativ 1,5 metri in jurul lor.
f m
DMC Firewall is a Joomla Security extension!